İki Yaş Döneminde İnatçılık ve Öfke Nöbetleri

Gönderen merve Can


İki yaş ile altı yaş arası ilk çocukluk dönemi ya da okul öncesi dönem olarak adlandırılır. İki yaş için ise “ilk ergenlik dönemi” benzetmesi yapılır.
Ergenlik dönemi nasıl çocukluktan yetişkinliğe doğru bir adım ise iki yaş da bebeklikten ilk çocukluğa bir geçiş basamağıdır. Ama ergenlik dönemine benzetilmesinin tek nedeni sadece bir geçiş dönemi olması değildir. Peki nedir bu iki yaş dönemi? Bu soruya cevap vermeden önce genel olarak çocuk yetiştirirken gelişim basamaklarının öneminden biraz söz etmek gerekebilir.
Gelişim Dönemlerini Takip EtmekHamileliğin ilk günlerinden itibaren anne-babalar haftalık ve aylık gelişim basamaklarının sıkı takipçisi olurlar. Kaçıncı haftada ne olur, hangi ayda neleri öğrenmiş olması gerekir? Gelişim dönmelerini yakından takip etmek aslında anne-babaları bazı durumlarda rahatlatır (dişlerin 6 ay döneminde çıkması ve bu dönemde çocuğun huzursuz olabileceğini öğrenmek bu dönemdeki bebeğin yaşadığı sıkıntıları daha iyi anlamayı sağlayabilir) bazı durumlarda ise endişelendirebilir (3-4 yaşına geldiği halde çocuk hala konuşmuyorsa artık sadece beklemekten daha başka alternatifler araştırabilirler).
Çocukların becerilerini, gelişmelerini, davranışlarını daha iyi anlamak, anne-baba olarak uygun tutumları belirlemek için her yaşa ait özellikleri bilmek hem çocuğun becerilerinin gelişmesine destek olmalarında hem de anne-babanın davranışlarını şekillendirmesinde yardımcı olabilir.
İlk bir yılda anne- bebek arasındaki güven ilişkisinin kurulması gelişim için en önemli adımdır. Bebek tüm temel ihtiyaçlarının (beslenme, temizlik, uyku, sevgi ve güven) karşılanması için annesine bağımlıdır. Doğal olarak da kendini annenin bir parçası, bir uzantısı olarak algılar. İlk bir yılın sonlarına doğru bebeğin dış dünyaya olan farkındalığı yavaş yavaş artmaya başlar, gelişmeye başlayan hareket kabiliyeti ile emekleyerek de olsa etrafını keşfetmek ister. Yaşamın ki ilk iki yılı bebeklik dönemi olarak adlandırılır. İki yaşından itibaren ise 6 yaşa kadar olan döneme ilk çocukluk dönemi denilir. Yaşamın ilk iki yılında fiziksel ve bilişsel gelişmeler ön plana çıkarken iki yaştan itibaren dil alanındaki gelişmeler ile sosyal ve duygusal alandaki becerilerin gelişimi daha çok dikkat çekmeye başlar.

0 yorum:

Yorum Gönder