ÇOCUKLAR OYUN OYNAYARAK ANLATIR

Gönderen merve Can


Gerek anne baba olarak gerekse eğitimci olarak bir çocuğu iyi tanımanın faydalı tartışılamaz.Yapılan çalışmalar öğrencisini yolunu kullanıp ,duygusal yaşantısını da destekleyen eğitimcilerin daha başarılı olduğunu göstermektedir.
Çocuğu tanıma ve değerlendirme yöntemlerini düşündüğümüzde aklımıza görüşme,testler ve gözlem yöntemleri gelebilir.Alanda çalışan kişiler olarak biliyoruz ki sıraladığımız tüm yöntemlerin eksik,pratik olamayan ,kısıtlayıcı yönleri olabiliyor.Yetişkinlerle çalışırken yöntemlerin kullanımı pratik olurken çocuklarla çalıştığımızda aynı pratiklikten söz edemiyoruz. İlk görüşmede test veya konuşmayı ret eden bir çocukla karşılaşmak pek de sürpriz olmuyor.Çünkü;Çocuk için bir yabancı her şeyden önce bir yetişkini temsil ediyoruz.
Çocukları gözlediğimiz de ise çocukların birbirleriyle çarçabuk kaynaşabildiğini hatta kavga ve ya çatışmadan samimi bir ilişkiye geçe bildiklerine şahit oluyoruz.Çocukların arasında ki bu iletişim gücünün kaynağı ne peki?
Bu sihirli gücün adı “ Oyun”
Oyun;Bir çocuğun işidir.
Oyunun tılsımı nerde saklı.Bu sihirli güç elimizde olursa biz yetişkinler neler yapabiliriz?
Çocuk oyunları çocuk için evrensel bir etkinlik ve onun kendini ifade etme biçimidir.Oyun yoluyla çocuk zihinsel,duygusal,motor ve sosyal becerilerin gelişimini kendi kendine sağlar.Çoğu zaman farkına varmadan kendi psikolojik çatışmalarını kendi sahnelediği oyunun içinde çözer.

Piaget; oyun çocuğun yeni durumları ve yaşantıları özümsemesine yol açar derken,Erikson,oyunu doğal bir deney ortamı olarak değerlendirmiştir.

Bir çocuğun oyununu gözleyerek; kişiliği,zeka düzeyi,ilgileri,duygusal çatışmaları,uyum ve davranış sorunları hakkında bilgi edinebiliriz.
Oyunu çocuğu tanıma yöntemi olarak kullanabileceğimiz gibi tanışma yolu ve tedavi yöntemi olarak da kullan biliriz.
Oyun tedavi edici yönü; gerilimi ve duyguların bastırılışını azaltma,kayıplar,örselenmelerin ve başarısızlıkların fantezilerle ödüllenmesine izin verme şeklidir.Kullanılan oyuncaklar,kurulan ilişkiler,ilişkilerin nitelikleri oyunun türü…vs.bilgi veri olarak değerlendirilebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder